Logo
   
Про нас
  • Головна сторінка
  • Гостьова книга
  • Новини
  • Структура Порталу
  • Працевлаштування
    Пошук роботи
  • Вакансії
  • Розмістити резюме
  • Пошук роботи
  • Наша база
  •  
    Пошук персонала
  • Резюме
  • Розмістити вакансію
  •  
    Законодавство
  • Законодавчі акти
  • Поставити запитання
  • Форум
  •  
    Профдіагностика
  • Професійне тестування
  • Блок тестів
  • Словник професій
  • Професіограми
  • Рейтинг професій
  • Чат
  •  
    Інформація
  • Всеукраїнські конференції
  • Довідник навчальних закладів України
  • Каталог кадрових агенств
  • Центри зайнятості України
  • Інформація для батьків
  • Методичні рекомендації
  • Реєстр освітніх ресурсів
  • Корисні посилання










  • ©2000-2006
    Осадчий В.В., Сисоєва С.О.


    Реклама

    "Технолог по готуванню їжі"

    Найменування професії
    Домінуючий спосіб мислення
    Область базових знань № 1 і їхній рівень
    Область базових знань №2 і їхній рівень
    Професійна область
    Міжособистісна взаємодія
    Домінуючий інтерес
    Додатковий інтерес
    Умови роботи
    технолог по готуванню їжі
    додаток - діагностика
    хімія, фізіологія і гігієна харчування, рівень 3, високий (теоретичний)
    кулінарія, технологія готування їжі, товарознавство харчових продуктів, харчова санітарія, рівень 2, середній (практичне використання знань)
    харчова промисловість
    часто по типу "разом" ("навпроти")
    дослідницький
    соціальний
    у приміщенні, мобільний

    foto
    Домінуючі види діяльності:
  • керівництво роботою виробничих цехів;
  • контроль за дотриманням санітарних норм;
  • контроль за технологічним процесом (прийом і збереження сировини, первинна обробка сировини і виготовлення напівфабрикатів, підготовка напівфабрикатів, відпустка готової продукції, використання відходів);
  • контроль за дотриманням рецептур блюд, технології їхнього готування;
  • розробка технології готування блюд;
  • організація виробництва (розміщення устаткування, правила користування);
  • складання технологічних карт нових блюд (розрахунок продуктів, калорійності і т.д.);
  • консультування шеф-кухаря щодо технології готування;
  • перевірка якості сирих, оброблених і готових продуктів;
  • перевірка норми виходу блюд продукції;
  • своєчасне постачання виробництва сировиною, інструментами, і інвентарем і т.д.;
  • розміщення працівників відповідно до вимог виробництва і їхньої кваліфікацією;
  • переміщення працівників у межах виробництва в разі потреби.
    Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:
    Здібності:
  • гарний розвиток нюху,
  • тактильної чутливості,
  • смакового сприйняття;
  • гарний зір;
  • гарна пам'ять (короткочасна, довгострокова, зорова);
  • математичні здібності;
  • організаторські здібності;
  • гарний розвиток моторики рук;
  • комунікативні здібності;
  • високий рівень розподілу і переключення уваги.
    Особистісні якості, інтереси і схильності:.
  • охайність;
  • акуратність;
  • уважність (до підлеглих);
  • товариськість;
  • емоційна стійкість;
  • незалежність у прийнятті рішень;
  • відповідальність.
    Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:
  • поганий розвиток аналізаторів (зорового, смакового, нюхового);
  • безініціативність;
  • непевність у собі;
  • відсталість мислення;
  • емоційна неврівноваженість;
  • агресивність;
  • безвідповідальність;
  • неохайність;
  • нездатність приймати рішення.
    Області застосування професійних знань:
  • бари;
  • ресторани;
  • кафе;
  • їдальні;
  • м'ясопереробні комбінати;
  • молочні комбінати;
  • пекарні;
  • кондитерські;
  • заготовочні фабрики.
    Історія професії
    Професія технолога по готуванню їжі існує дуже давно, хоча назва цієї професії з'явилася порівняно недавно.
    Ще в Древній Греції виник культ Акслепія, міфічного лікаря-цілителя. Його дочка Гигея вважалася покровителькою науки про здоров'я, а вірною помічницею їх була куховарка Кулина. Вона стала покровителькою кухарської справи, що отримала назву "кулінарія" (від лат. culina - кухня). Записи різних рецептів зустрічаються в писемних пам'ятках Вавилона, Єгипту, Китаю. Великий розвиток кулінарія одержала на Древньому Сході.
    У середні століття своїм мистецтвом прославилися кулінари Франції.
    У Росії кулінарія як наука виникла лише наприкінці XVIII століття. З цією же подією пов'язана поява підприємств позадомашнього харчування (корчми, трактири і т.д.). Саме в цей час і з'являються люди, що одночасно керували подібним закладом і стежили за готуванням їжі.
    Першими представниками професії "технолог по готуванню їжі" можна назвати людей, що пробували, дегустували королівську чи царську їжу. Ці люди завжди користувалися повагою і довірою королів і царів.
    На сьогоднішній день у зв'язку з наявністю великої кількості різних підприємств суспільного харчування ця професія не утрачає своєї актуальності.
    Деякі професії, що можуть підійти людині з даним типом особистості (дослідницький і соціальний):
  • біолог;
  • зубний лікар;
  • дієтолог;
  • мінеролог;
  • палеонтолог;
  • ветеринар;
  • офтальмолог;
  • фельдшер.
    Професію технолога по готуванню їжі можна одержати в середніх спеціальних чи вищих навчальних закладах:
  • Експрес-методика придатності до професії технолог по готуванню їжі

    Описання розповсюджених спеціальностей та їх професіограми




    mobivid.net - мобильное видео для Smartphone и Pocket PC
    Разработка WEB-проектов, поддержка, продвижение...
    Последние новости