Logo
   
Про нас
  • Головна сторінка
  • Гостьова книга
  • Новини
  • Структура Порталу
  • Працевлаштування
    Пошук роботи
  • Вакансії
  • Розмістити резюме
  • Пошук роботи
  • Наша база
  •  
    Пошук персонала
  • Резюме
  • Розмістити вакансію
  •  
    Законодавство
  • Законодавчі акти
  • Поставити запитання
  • Форум
  •  
    Профдіагностика
  • Професійне тестування
  • Блок тестів
  • Словник професій
  • Професіограми
  • Рейтинг професій
  • Чат
  •  
    Інформація
  • Всеукраїнські конференції
  • Довідник навчальних закладів України
  • Каталог кадрових агенств
  • Центри зайнятості України
  • Інформація для батьків
  • Методичні рекомендації
  • Реєстр освітніх ресурсів
  • Корисні посилання










  • ©2000-2006
    Осадчий В.В., Сисоєва С.О.


    Реклама

    "Пекар"

    Найменування професії
    Домінуючий спосіб мислення
    Область базових знань № 1 і їхній рівень
    Область базових знань № 2 і їхній рівень
    Професійна область
    Міжособистісна взаємодія
    Домінуючий інтерес
    Додатковий інтерес
    Умови роботи

    пекар
    застосування - процедура
    природничі науки (хімія, мікробіологія), санітарія і гігієна праці, рівень 3, високий, теоретичний
    кулінарна справа, технологічний процес виробництва хлібобулочних і кондитерських виробів, рівень 2, середній (практичне використання знань)
    харчова промисловість
    часто по типу "поруч"
    реалістичний
    конвенціональний
    у приміщенні, мобільний
    foto
    Завантажити відео демонстрацію
    Домінуючі види діяльності:
  • випічка хліба, хлібобулочних і кондитерських виробів у печах;
  • розрахунок кількості сировини і норми виходу продукції;
  • підготовка борошна й іншої сировини;
  • заміс опари і тіста (на тістомісильних машинах);
  • обминка тіста;
  • контроль за температурою, часом замісу і консистенцією тіста;
  • визначення готовності тіста до випічки;
  • формування заготівель з різних видів теста;
  • контроль за вагою і формою тістових заготівель;
  • виробництво напівфабрикатів;
  • укладання заготівель на аркуші, лопати, касети і відправлення в піч;
  • контроль за процесом випічки (температурний і паровий режими);
  • регулювання руху грубного конвеєра (тістоміс, округлитель, закачування, расстойно-пічний і ошпарювально-грубний агрегати);
  • регулювання роботи механізмів для посадки, обприскування і вибірки хліба;
  • визначення закінчення процесу випічки;
  • вибірка готових виробів з печі й укладання їх у тару;
  • перевірка якості готової продукції (добір проб і проведення контрольних аналізів).
    Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:
    Здібності:
  • висока концентрація і великий обсяг уваги;
  • високий рівень стійкості, переключення і розподілу уваги;
  • добре розвита координація рухів;
  • гарна моторна пам'ять;
  • гарний рівень розвитку смакової і нюхової пам'яті;
  • гарне здоров'я і фізична стійкість (здатність переносити фізичну напругу і високу температуру протягом довгого часу);
  • розвитий нюх, дотик (відчуття температури, тиску) - уміння визначити готовність і якість продукції за допомогою аналізаторів;
  • гарне зорове сприйняття (уміння визначити якість і готовність продукції);
  • розвита словесно-логічна пам'ять (здатність запам'ятати технологію готування різних сортів хлібобулочних виробів);
  • добре розвите "почуття часу".
    Особистісні якості, інтереси і схильності:
  • терплячість;
  • витривалість;
  • моторність;
  • спритність;
  • акуратність;
  • охайність;
  • уважність;
  • сумлінність;
  • відповідальність.
    Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:
  • недбалість;
  • неуважність;
  • неохайність;
  • надмірна повільність;
  • медичні протипоказання (шкірні, венеричні захворювання й ін.).
    Області застосування професійних знань:
  • пекарні;
  • хлібозаводи;
  • підприємства хлібобулочної промисловості;
  • підприємства суспільного харчування (ресторани, кафе, закусочні, їдальні, чайні, буфети);
  • заготовочні фабрики;
  • комбінати по виробництву напівфабрикатів;
  • магазини-пекарні.
    Історія професії
    Хлібобулочна промисловість - галузь харчової промисловості по виробництву хліба і хлібобулочних виробів.
    Професія "пекар" - дуже древня. Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому виді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою - цей момент вважається першим відкриттям хліба. Друге відкриття хліба зв'язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпечених каменях. Остаточне, третє відкриття хліба зв'язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни. Вони перші навчилися розпушувати тісто способом шумування (використовуючи силу мікроорганізмів). Відбулося це 5-6 тисяч років тому. Таким чином, цей час можна вважати часом створення технології хлібобулочного виробництва. А першими пекарями можна вважати всіх древніх єгипетських жінок - "охоронниць вогню".
    Слово "пекар" з'явилося в 1300-1200 роках до н.е. Про це свідчать окремі вказівки в письмових джерелах. А як ремесло хлібопечення стає визнаним і шанованим через 8-10 сторіч. Дуже часто пекарів називали "басманниками", від слова "басман" - хліб для царя. Професія пекарів раніше вважалася дуже почесною. Особливістю російського хлібопечення є виробництво житнього хліба.
    Останнім часом зафіксований різкий стрибок у розвитку хлібобулочної промисловості. Особливістю на сьогоднішній день є велика кількість часних, невеликих підприємств (пекарень) хлібобулочної промисловості.
    Деякі професії, що можуть підійти людині з даним типом особистості (реалістичний і конвенціональний):
  • програміст;
  • податковий інспектор;
  • бухгалтер;
  • комірник;
  • архіваріус;
  • нотаріус.
    Навчальні заклади, що навчають даної професії.
  • Експрес-методика придатності до професії пекар

    Описання розповсюджених спеціальностей та їх професіограми




    mobivid.net - мобильное видео для Smartphone и Pocket PC
    Разработка WEB-проектов, поддержка, продвижение...
    Последние новости