Logo
   
Про нас
  • Головна сторінка
  • Гостьова книга
  • Новини
  • Структура Порталу
  • Працевлаштування
    Пошук роботи
  • Вакансії
  • Розмістити резюме
  • Пошук роботи
  • Наша база
  •  
    Пошук персонала
  • Резюме
  • Розмістити вакансію
  •  
    Законодавство
  • Законодавчі акти
  • Поставити запитання
  • Форум
  •  
    Профдіагностика
  • Професійне тестування
  • Блок тестів
  • Словник професій
  • Професіограми
  • Рейтинг професій
  • Чат
  •  
    Інформація
  • Всеукраїнські конференції
  • Довідник навчальних закладів України
  • Каталог кадрових агенств
  • Центри зайнятості України
  • Інформація для батьків
  • Методичні рекомендації
  • Реєстр освітніх ресурсів
  • Корисні посилання










  • ©2000-2006
    Осадчий В.В., Сисоєва С.О.


    Реклама

    "Кухар-кондитер"

    Найменування професії
    Домінуючий спосіб мислення
    Область базових знань № 1 і їхній рівень
    Область базових знань №2 і їхній рівень
    Професійна область
    Міжособистісна взаємодія
    Домінуючий інтерес
    Додатковий інтерес
    Умови роботи
    кухар-кондитер (технолог)
    виробництво - спритність
    природничі науки (фізика, хімія, біологія), рівень 3, високий (теоретичний)
    кулінарна і ресторанна справа, рівень 2, середній (практичне використання знань)
    харчова промисловість (технологія виробництва)
    часто по типу "поруч"
    реалістичний
    артистичний
    у приміщенні, мобільний

    foto
    Домінуючі види діяльності:
  • прийом сировини і її переробка (добір сировини за ДСТ, перевірка її якості, зважування і відмірювання, просівання, очищення, перебирання, миття, дроблення, проціджування, протирання, змішування різних видів сировини і т.д.);
  • підготовка напівфабрикатів;
  • збереження продуктів;
  • готування холодних закусок;
  • готування гарячих блюд;
  • готування мучної випічки;
  • оформлення блюд перед подачею їх на стіл;
  • готування й оформлення блюд на замовлення для урочистих заходів;
  • розробка нових технологій готування їжі, обробки сировини, готування блюд і кулінарних виробів.
    Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:
    foto Здібності:
  • ручна спритність;
  • здатність переносити значну фізичну напругу;
  • тонкі смакові відчуття;
  • добре розвитий нюх;
  • високий рівень розвитку відчуттів температури, тиску, дотику, дотикальних відчуттів (уміння вчасно визначити готовність блюда за допомогою доторкань, дотику, нюху і т.д.);
  • гарне зорове сприйняття кольору (здатність чітко розрізняти усі відтінки кольорів), форми, розміру;
  • добре розвитий окомір (уміння швидко і точно без зважування визначити масу напівфабрикату);
  • достатній розвиток довгострокової словесно-логічної пам'яті (необхідно завжди пам'ятати основні інгредієнти, що входять до складу виробу, калорійність продуктів і інші значимі зведення);
  • високий розвиток зорової образної пам'яті, смакової, нюхової і рухової пам'яті;
  • творча уява;
  • просторова уява;
  • здатність переключатися швидко з одного виду діяльності на інший (переключення уваги);
  • почуття часу.
    foto Особистісні якості, інтереси і схильності:
  • терплячість і витриманість;
  • доброзичливість і привітність;
  • відповідальність;
  • акуратність;
  • оригінальність;
  • творчий початок;
  • винахідливість;
  • моторність.
    Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:
  • неохайність;
  • неуважність;
  • надмірна повільність;
  • медичні протипоказання (шкірні захворювання, венеричні хвороби, хронічні захворювання легень, зниження гостроти зору, епілепсія).
    Області застосування професійних знань:
  • підприємства суспільного харчування (ресторани, кафе, їдальні, буфети, чайні, закусочні);
  • медичні установи (лікарні, санаторії, оздоровчі табори);
  • освітні установи (школи, дитячі сади, інститути, коледжі, технікуми, училища);
  • фабрики-заготовочні, фабрики-кухні, комбінати напівфабрикатів;
  • магазини-кулінарії.
    Історія професії
    Від покоління до покоління передавали люди досвід готування їжі. Вони дбайливо зберігали всі традиції, зв'язані з їжею, розуміючи, що їжа - основа життя, здоров'я і благополуччя. Ще в Древній Греції виник культ Асклепія, міфічного лікаря-цілителя, що одержав у Римі ім'я Ескулап. Його дочка Гігея вважалася покровителькою науки про здоров'я, а вірною помічницею їх була куховарка Кулина. Вона стала покровителькою кухарської справи, що одержала назву "кулінарія" (від лат. culina - кухня).
    У найдавніших писемних пам'ятках Вавилона, Єгипту, Китаю й арабського Сходу вже містяться записи окремих кулінарних рецептів. Всесвітню славу отримали вироби французьких гастрономів XIX століття: Карема, Кремона, Ескофьє й ін.
    Кулінарія як наука виникла лише наприкінці XVIII століття. Розвиток професійної кулінарії пов'язаний з появою підприємств позадомашнього харчування. Виникли вони ще в Древній Русі. Спочатку це були корчми (від слов'янського кореня "корм"), у яких подорожани могли знайти притулок і їжу. Потім з'явилися придорожніі трактири (від лат. "trakt" - шлях, потік) - готелі з обіднім залом і кухнею. У той же час поряд із трактирами у великих містах стали з'являтися ресторани (від фр. "restauration" - відновлення).
    Перша кулінарна книга "Поварені записки" була складена С. Друковцовим у 1779 р.
    Перша кулінарна школа була відкрита в Петербурзі 25 березня 1888 р. з ініціативи професора І.Є. Андрієвського і кулінара Д. В. Каншина.
    Підприємства суспільного харчування відіграють важливу роль у житті суспільства. І сфера послуг харчової промисловості продовжує удосконалюватися і розширюватися з кожним роком.
    Деякі професії, що можуть підійти людині з даним типом особистості (реалістичний і артистичний):
  • модельєр одягу;
  • фітодизайнер;
  • скульптор;
  • склодув;
  • різьбяр по камені;
  • реставратор.
    Навчальні заклади, що навчають даної професії.
  • Експрес-методика придатності до професії кухар-кондитер

    Описання розповсюджених спеціальностей та їх професіограми




    mobivid.net - мобильное видео для Smartphone и Pocket PC
    Разработка WEB-проектов, поддержка, продвижение...
    Последние новости